Waarom minimalisme stress vermindert

Heel veel mensen zijn minimalisme aan het omarmen. Sommigen zeggen dat het een trend is, anderen vinden het een levensstijl. Maar de gemene deler is dat het stress vermindert.

Minimalisme

Minimalisme is verwijderen wat niet (meer) belangrijk of nodig is en behouden wat wel belangrijk of nodig is. Dat klinkt misschien wat vaag. Maar je kiest voor wat je wel belangrijk vindt en leeft bewuster. Dit geldt voor de spullen om je heen, maar ook waar je tijd en geld aan uitgeeft, welke mensen je mee omringt, etc.

Sommigen noemen het ook: leven met zo min mogelijk. Of zo simpel mogelijk leven. Sommigen tellen hun spullen en leven met minder dan 100 dingen. Sommigen wonen in een Tiny House of een busje (‘van’ in het Engels). Sommigen zetten een limiet op dingen, zoals een budget stellen of een maximaal aantal t-shirts dat je wilt behouden. Of als je het een jaar/half jaar niet hebt gebruikt, dan kan het weg.

Minimalisme gaat verder dan opruimen en wegdoen van spullen. Ja, daar begint het vaak wel mee. Met ontspullen. Maar het is ook kiezen voor bewust willen leven met minder spullen en meer intentie. Bewust leven is het resultaat. Dat wordt bereikt door te versimpelen. Dus niet alleen wegdoen van spullen, maar ook van hobby’s die tijd van je vragen, maar die je niet leuk vindt.

Loslaten en versimpelen

Het is ook loslaten van de persoon die je wenst te zijn; als je graag gitaar wilt kunnen spelen, maar de gitaar staat al 3 jaar te verstoffen, omdat je niet dagelijks oefent, dan kun jij je ook afvragen of je misschien vasthoudt aan die gitaar omdat je droomt om zo’n persoon te zijn die gitaar speelt. Dit is een ‘Fantasie-ik’, een wens, een droombeeld van wie je wilt zijn of worden. Maar alleen door te oefenen op die gitaar en er veel tijd in te stoppen, kun je gitaar leren spelen. Door jezelf af te vragen: wil ik hier 3 jaar tijd en energie in stoppen?, kun je erachter komen of dit een hobby is die je wilt behouden. Het kost ongeveer 3 jaar om ergens goed in te worden, mits je er energie en tijd instopt.

Door te versimpelen blijft, als het goed is, alleen dat over wat er voor jou echt toe doet. Het is dus niet de nadruk leggen op minder, maar juist op meer. Meer tijd over, meer energie, meer spaargeld, beter slapen, etc.

Minder = meer

Maar hoe kan minimalisme dat nou bereiken?

Het gevolg van minimalisme

Ok, je hebt je huis opgeruimd, geminimaliseerd en je hebt alleen nog die dingen over die jou ‘joy‘ geven. Als het goed is, hoef je dan minder op te ruimen, ben je sneller klaar met schoonmaken en krijg je minder prikkels van jouw omgeving. Je krijgt er dus tijd en energie voor terug.

Je hebt minder spullen nodig, dus je geeft minder geld uit, waardoor je minder schulden hebt/meer kunt sparen/minder kunt gaan werken, maar sowieso minder zorgen hebt. Je kunt makkelijker, sneller, goedkoper verhuizen, mocht dit nodig zijn. De betaalde opslagbox heb je ook niet meer nodig.

Doordat je daarnaast ook bewust kiest voor waar jij jouw tijd en energie aan besteed, krijg je daar voldoening en een goed gevoel voor terug. Je wordt er blij van.

Ook hoef je minder van jezelf. Minder moeten. De to-do lijst wordt eindelijker korter, totdat deze misschien wel helemaal verdwijnt. En de dingen die je wel wilt doen, kun je bereiken, want je hebt minder andere dingen die jouw tijd en energie vragen. Of die je afleiden, zoals bijvoorbeeld social media en televisie kijken. Je hoeft niet meer te winkelen, simpelweg omdat je alles hebt.

Je hoeft niet alle ballen meer in de lucht te houden of mee te doen met de maatschappij, met wat hoort. Je kiest je eigen weg. En je zult er beter door slapen.

Stress verminderen

Je verlaagt letterlijk de cortisol levels in jouw lijf, die vrijkomen bij stress en bij langdurige stress schadelijk zijn. Minder cortisol, doordat je blij bent, doordat je voldoening ervaart, doordat je minder gehaast door het leven gaat, doordat je minder prikkels binnenkrijgt. Doordat je rust ervaart. Je vermindert door minimalisme stress in jouw leven.

Ken je minimalisme en probeer je ook bewuster te leven? Laat een berichtje achter.