De magie van lezen

De magie van lezen

Zoals ik al eerder heb verteld, hou ik erg van lezen.

Ik lees graag. Het lukt niet altijd om er tijd voor te maken of de energie er voor te vinden. Tijdens mijn studie had ik weinig zin en tijd om nog andere boeken te lezen dan mijn studieboeken. En op vakantie lees ik vaak meer dan in andere tijden. Ik lees niet iedere dag.

Maar als ik lees, voelt dat heel magisch.

Niet altijd, ik heb ook boeken gelezen die moeilijk door te ploeteren waren of boeken die weinig indruk maakten. Zo heb ik ‘Karakter’ minstens 2 keer gelezen en ik wist niet dat ik het boek al eerder had gelezen…

De meeste boeken lees ik 1 keer. En dan gaan ze weg. Naar de kringloop, naar iemand anders, op marktplaats of terug naar de bieb. Maar sommige boeken heb ik meerdere keren gelezen. Harry Potter boeken bijvoorbeeld, sommige delen heb ik meer dan 5 keer gelezen. En het verveelt niet.

Bijzonder, toch? De magie van het lezen zorgt er voor dat het boek tot leven komt, als een film. Ik word meegezogen in het verhaal, in de wereld van het boek. Ik sluit me even af van deze wereld, vergeet mijn eigen zorgen en ga op in het verhaal.

Zojuist heb ik nog een boek voor de tweede keer gelezen: ‘Wild’ van Cheryl Strayed. De eerste keer deed het mij niet zoveel, het lag al klaar voor de verkoop of om naar de kringloop te brengen. Maar enkele dagen geleden pakte ik het boek op en begon te lezen. Ik wilde gelijk weten hoe het haar was vergaan. En dat in een paar bladzijden.

Ik lees soms meerdere boeken naast elkaar. Niet tegelijkertijd, maar toch ook weer wel. Ik kan maar 1 boek tegelijkertijd lezen, maar voordat ik deze uit heb, pak ik soms al een ander boek. Ik lees verschillende genres en in verschillende talen. Soms ben ik niet in de boek voor een Engels boek over stress.

Ook lees ik niet ieder boek uit. Ik wilde dit altijd wel, maar sommige boeken zijn niet door te komen. Ik besloot dat het mijn tijd en energie niet waard was. Dat ik die tijd en energie wilde besteden aan leuke boeken, waar ik blij van werkt. Het nadeel is wel dat als een boek te lang half gelezen ligt, dat ik dan soms weer overnieuw moet beginnen…

Ik merk dat ik door boeken ook mijn blikveld verruim. Andere culturen, gebruiken, families, landen. Maar ook nieuwe dingen leer en inzichten op doe. Dat vind ik toch ook wel erg magisch. Dat je kennis kunt overdragen via woorden. Dat je ervaringen en belevenissen kunt delen. Dat je iets kunt bedenken, totaal niet bestaand en daar een verhaal over kunt schrijven, waarin je een ander helemaal in kunt. Dat je jouw eigen wereld even buiten sluit en een wereld binnen treedt, die je zelf niet kan kunnen bedenken. Of wel, maar niet zo in de bewoording die gekozen is op te schrijven, zodat anderen die niet bestaande wereld ook kunnen ervaren.

Boeken kunnen veel indruk maken. Net als mooie films trouwens. Boeken lezen kosten (vaak) meer tijd dan een film bekijken. Maar er is wel ruimt voor eigen interpretaties. Zo had ik een totaal anders beeld van Voldermort (uit Harry Potter), totdat ik de film had gezien. In verschillende levensfases hebben andere boeken een grote indruk achter gelaten. ‘Eat Love Pray’, maar ook ‘It’s all too much’ van Peter Walsh, de Odysseus (in Engels, aargh), ‘Anne, Hanna, Johanna’ van Marianne Frediksson en ‘Huis met de geesten’ van Isabel Allende.

Lange tijd heb ik boeken gespaard. Van schrijvers die me hadden geraakt. Of reisverhalen. Ik koop boeken meestal tweedehands en tegenwoordig zoveel mogelijk als e-book. Zoveel boeken had ik. Allemaal in kasten. Laatst heb ik er een heleboel weg gedaan, naar de kringloop gebracht. Boeken die ik niet meer ga lezen in dit leven, denk ik. En anders koop ik ze voor een paar euro opnieuw bij de kringloop of een boekenmarkt. Het boek hebben is niet hetzelfde als het boek lezen.

Lees jij graag? En wat lees je dan? Welk boek heeft het meeste indruk op je gemaakt? Of meerdere boeken?